Projects    Studio    Team    Contact

“The one that’s on the cover of the government’s
‘Living with Beauty’ report.”






Wellington House
London SW19


Client — Columbia Threadneedle
Area — 4,500sqm
Budget — £12m
Use — Office / Retail
Status — Construction

The original building was horrid – which always makes our work slightly easier – though our design was still able to keep 80% of its structural frame. Other than that, the project is a bit of a repair job in terms of townscape and architecture – which doubles the net area on the site and was fully pre-let. Arguably, it was pre-pre-let – as the shop and restaurant on site stayed in place, and trading, all through construction. Not easy.

Circular economy principles are at the heart of the design with an underfloor ventilation system installed which reduces the physical amount of ‘stuff’ installed on day one by about 25% (visible in the clutter free ceiling) – while also massively reducing the further amount of ‘stuff’ that would be thrown out every time a floor is re-fitted out in the future.

Our proposal extends the form and appearance of the new-‘ish’ office building on the site next door, across the elevation of our building, to provide contemporary, naturally lit, high quality space on all floors. Including, unusually, naturally lit WCs – a boon for wellness if that’s your thing.

On the prominent corner, which is a sort-of gateway between the hub-bub of Wimbledon Town Centre and the smarter and quieter Conservation Area next door we’ve overlaid a ‘Conservation Area friendly’ façade – all red brick and green ceramic – like a classic Victorian Corner Pub.

So classic in fact that it recently featured on the cover of the BBBBC’s ‘Living with Beauty’ Report.


︎This was the building we started with. Steve in our office liked it. He no longer works here.


︎’Concept’ sketch - this really is how architects design things. 


︎’After’ - the view north up Wimbledon Hill Road.


︎’Before’ - the view north up Wimbledon Hill Road.


︎’After’ - the view east along Mansel Road.


︎’After’ - the elevation to Mansel Road. Duggan Morris’ building to the right.



︎Making the moulds for the terracotta cornice
Bespoke Green Ceramic Panels at the factory


And a detail of the same panel installed on the building

Come and see us:

17 — 19 Leicester Square
London, UK
WC2H 7LE


(view on map)

Or call or e–mail:

+44 (0)203 490 1243
contact@mattarchitecture.com


︎   ︎   ︎   ︎